Naar inhoud springen

Goffertstadion blijft voorlopig dicht na tribune-ongeval

Uit Wikinieuws

19 oktober 2021 

Het stadion met de tribune

Het Nijmeegse Goffertstadion blijft op last van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen tot nader order gesloten, na het ongeluk van afgelopen zondag waarbij een deel van de tribune bezweek. Sportbestuurder Wilco van Schaik heeft dit vandaag bevestigd. Het hoofdgebouw met restaurant en kantoren blijft wel open. Van Schaik zei erbij dat de veiligheid van de spelers en supporters eerst weer volledig gegarandeerd moet zijn, voordat het stadion wordt heropend.

Het ongeval met de tribune gebeurde na afloop van de Gelderse derby, de standaardwedstrijd tussen Vitesse (Arnhem) en N.E.C. (Nijmegen). Supporters van Vitesse begonnen uitbundig te springen nadat hun club met 1-0 had gewonnen, waarop het onderste deel van de tribune – waarop op dat moment tientallen supporters stonden ― het begaf. Doordat er zich onder tribune een stalen container bevond die alles tegenhield, viel niemand dieper naar beneden en raakte niemand gewond, althans niet ernstig. Volgens getuigen had het echter ook heel anders kunnen aflopen, met veel ernstiger gevolgen.

Na afloop van de wedstrijd braken er buiten het stadion rellen uit, waarbij onder andere een politiebus werd vernield. De ME trad op om de orde te herstellen. Spelers en fans die in het stadion waren achtergebleven, moesten nog uren wachten voordat ze weg konden.

Het huidige Goffertstation is gebouwd in 1999, en verving het eerdere stadion dat niet meer voldeed aan de veiligheidsnormen van de KNVB. Maandagochtend 9:00 is het onderzoek naar de instorting begonnen. Om de exacte toedracht te achterhalen heeft de gemeente Nijmegen het externe bureau Haskoning ingeschakeld, dat ook het instorten van het dak van het AZ-stadion twee jaar geleden onderzocht.[1] De ODRN gaat daarnaast natrekken welke controles er de laatste tijd precies zijn verricht in het stadion.

De KNVB pleitte maandag in een reactie voor de oprichting van een centraal bureau, dat alle stadions op veiligheid zou moeten gaan controleren.

NEC is inmiddels op zoek naar andere stadions om de komende tijd alsnog wedstrijden te spelen. De eerstvolgende thuiswedstrijd van de club staat gepland voor 31 oktober.