Goedkoper treinretourtje door truc met via-station

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NS trein

21 augustus 2009 

Op stations van de Nederlandse Spoorwegen is het via een trucje mogelijk een kaartje voor een enkele reis te kopen dat als een retour gebruikt kan worden, maar enkele euro's goedkoper is. Dit maakte de SP in Groningen vandaag bekend, uit onvrede over de stijging van de tarieven van treinkaartjes, terwijl de verbinding met de Randstad nog steeds niet is verbeterd.

Doordat de prijs van een retourtje met de trein gemiddeld met 3% is gestegen, maar de prijs van een enkeltje onveranderd is gebleven, kan door het bestemmingsstation als 'via' station te kiezen voor een enkeltje een goedkoper kaartje worden verkregen. Maar omdat het niet mogelijk is om een enkeltje (al dan niet via een ander station) naar hetzelfde station te kopen, zal de reiziger als uiteindelijke bestemming een station vlak bij het vertrekstation moeten kiezen. Helaas werkt deze methode alleen goed als er een station in de nabijheid van het vertrekstation is. Het voordeel loopt significant op wanneer de reis een grotere afstand overbrugt. Zo kost een retour Groningen - Amsterdam € 40,80, maar het enkeltje Groningen - via Amsterdam - Groningen Noord kost € 34,20. Deze truc werkt ook voor mensen die met korting reizen.

Quote begin
"De NS kan hier geen bezwaar tegen hebben; zij willen immers dat het retourkaartje verdwijnt. En zo af en toe willen we de NS best een beetje helpen natuurlijk."

Quote einde

Op de website van de NS staat een kaartautomaat simulatie waarmee van te voren te bekijken is of en hoeveel voordeel hiermee verkregen kan worden. De NS bekijkt hoe misbruik van deze fout tegen kan worden gegaan. Een mogelijke maatregel die de NS kan nemen is te zorgen dat via-kaartjes voor trajecten waarop deze truc veelvuldig wordt toegepast niet meer via de kaartautomaten te kopen zijn.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?