Naar inhoud springen

Gijzeling aan de gang in Almelo

Uit Wikinieuws

16 juni 2008 

Locatie van Almelo

Sinds vanmiddag is in het stadhuis van Almelo een gijzeling aan de gang, waarbij een gijzelnemer een onbekend aantal mensen vasthoudt, zo meldt een woordvoerster van de politie. Lokale media noemen het aantal van vier gegijzelden, waaronder wethouder Bert Kuiper, maar dit kon door de politie niet bevestigd worden. Voor het stadhuis staat een uitgebrande auto en de omgeving is afgezet.

Rond 14.00 uur verliet een groep van ongeveer vijftig personen het stadhuis via de zijkant, onder politiebegeleiding. Rond 15.00 verlieten opnieuw tientallen mensen het stadhuis. Alle mensen zijn met bussen overgebracht naar het Theaterhotel, waar ze worden opgevangen.

De gijzelnemer zou de eigenaar van het grand café De Rechter zijn, wat eerder op de dag in brand werd gestoken, naar verluidt door de eigenaar zelf. Het café is grotendeels verwoest, bij de brand viel één gewonde.

Volgens De Twentse Courant Tubantia is er al enige tijd een conflict aan de gang tussen de eigenaar van De Rechter en de gemeente Almelo. De gemeente zou het pand waarin het grand café is gevestigd willen laten slopen. Ook zou De Rechter niet beschikken over een horecavergunning. De eigenaar zou eerder vandaag slecht nieuws hierover hebben gekregen op het stadhuis.

Update 16.39 u: De politie heeft bekendgemaakt dat er vijf mensen in gijzeling worden gehouden, onder wie PvdA-wethouder Bert Kuiper. De gewapende gijzelnemer is een 41-jarige ondernemer uit Almelo. Er is contact gelegd met de gijzelnemer en ook met familieleden van de man.

Update 17.30 u: De gijzeling is beëindigd en de gijzelnemer is aangehouden. Over eventuele slachtoffers is nog niets meegedeeld. De politie zal later meer bijzonderheden bekend maken.

Update 18.35 u: Er zijn geen slachtoffers gevallen bij de gijzeling, zo heeft de politie meegedeeld. De gijzelnemer is om 16.45 uur gearresteerd, waarbij geen geweld hoefde te worden gebruikt. De man, die twee wapens bij zich had, waaronder ten minste één vuurwapen, gaf zich na langdurige onderhandelingen over aan de politie. Hoofdofficier van Justitie Ben Hendriks vertelde dat de gegijzelden het goed maken en nazorg krijgen.

Bronnen[bewerken]