Naar inhoud springen

Gezond koraal bij Saba

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

16 maart 2018 

Gezond koraal bij Saba

Tijdens onderzoek door het Nederlandse expeditieschip Pelagia is door Fleur van Duyl en Erik Meesters, van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en Wageningen Marine Research, geconstateerd dat een groot koraalrif op de Sababank in opmerkelijk goede staat verkeert.

De Pelagia is eind 2017 uit Nederland vertrokken voor een onderzoeksmissie van zeven maanden naar de toestand van de oceanen.

Over het algemeen gaat het koraal snel in kwaliteit achteruit door de opwarming van het zeewater. Maar op de Sababank, enkele kilometers zuidwestelijk van Saba, werd een koraal van 10 kilometer lang en een kilometer breed aangetroffen, begroeid met zachte en harde koralen van een kwaliteit die vergelijkbaar is met 50 jaar geleden. Erik Meesters: "De koralen hebben geen enkele vorm van beschadiging en zien er supergezond uit. Dit geeft ons weer wat hoop dat er misschien meer van zulke gebieden zijn waar koralen het nog steeds goed doen."

Overigens waren er ook op de Sababank veel plekken waar het slecht gaat met het koraal. De vraag waarom sommige stukken koraal niet in kwaliteit achteruitgaan en veel andere wel is nog niet beantwoord, daarvoor is nog meer onderzoek nodig. Op dit moment is het vermoeden dat het verband houdt met de geïsoleerde ligging van het koraal, ver van bronnen van watervervuiling, en op de rand van de Caraïbische Zee, dicht bij de Atlantische Oceaan. Dit is een plek waar schoon water wordt aangevoerd.

Het onderzoek vestigt de aandacht op het feit dat de Sababank misschien wel het meest bijzondere natuurgebied van Nederland is. Tijdens het onderzoek werden op de Sababank ook merkwaardige gaten gevonden, die eruitzien als meteorietinslagen. In de gaten groeiden enorme velden vreemd uitziende levende stenen, gevormd door kalkvormende algen.

Gerelateerd

[bewerken]

Bronnen

[bewerken]