Gewonden bij nieuwe ETA-aanslag

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

9 februari 2005 

Gewonden bij nieuwe ETA-aanslag

Bij een op voorhand aangekondigde bomaanslag zijn vanmorgen in de Spaanse hoofdstad Madrid een dertigtal mensen lichtgewond geraakt, zo laat een woordvoerder van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken weten.

Gara, een Spaanse onafhankelijke krant, kreeg net voor negen uur vanochtend een telefoontje van de Baskische afscheidingsbeweging ETA waarin werd aangekondigd dat er een bomauto zou ontploffen in het Congrespaleis in een Madrileense buitenwijk. Ruim een half uur later (9.35) ontplofte een witte Renault 19 nabij het tentoonstellingscentrum Ifema. Hier zou de Spaanse koning (Juan Carlos) een kunstbeurs openen samen met de Mexicaanse president.

Volgens de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Antonio Alonso zou er tussen 20 en 30 kilogram springstoffen in de wagen hebben gezeten. Volgens bronnen zouden er tot maximaal 39 gewonden zijn (er zijn ook bronnen die spreken van 31 gewonden) waarvan er een 17-tal een tijdje in het ziekenhuis moesten opgenomen worden voor verzorging. De aanslag viel samen met een razzia tegen ETA-leden in verschillende Spaanse steden. Daarbij werden minstens tien verdachten opgepakt.

Bronnen[bewerken]