Naar inhoud springen

Geweld in Mogadishu 'ergste in vijftien jaar'

Uit Wikinieuws

31 maart 2007 

De Somalische hoofdstad Mogadishu is sinds eergisteren het toneel van bloedige strijd. Somalische en Ethiopische militairen begonnen donderdag een offensief tegen islamitische opstandelingen in de stad. Het dodental loopt volgens de BBC in de tientallen; Al-Jazeera spreekt van honderden doden.

Het Internationale Rode Kruis spreekt van het ergste geweld in Mogadishu sinds de val Siad Barre in 1991. VN-Secretaris Generaal Ban Ki-moon heeft opgeroepen tot een staakt-het-vuren en sprak in het bijzonder zijn ongerustheid uit over het gebruik van tanks, zware artillerie en luchtbombardementen in de dichtbevolkte stad. De Somalische interim-premier Mohammed Ali Ghedi heeft echter aangekondigd dat het offensief doorgaat en bedoeld is om de orde in de stad te herstellen. Hij beschuldigt de rebellen van banden met terroristische groeperingen.

Duizenden mensen zijn inmiddels de stad ontvlucht. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch beschuldigt de regeringen van Ethiopië, Somalië, buurland Kenia en de Verenigde Staten van het gevangenzetten van vluchtelingen zonder mogelijkheid om met de buitenwereld te communiceren. Amerikaanse veiligheidsmensen zouden vluchtelingen in Nairobi ondervraagd hebben, zonder dat hen juridische bijstand werd gegund.

Bronnen

[bewerken]