Naar inhoud springen

Gevechtspauze in Oost-Ghouta meteen de eerste dag geschonden

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

27 februari 2018 

Gevechtspauze in Oost-Ghouta meteen de eerste dag geschonden

De dagelijkse humanitaire gevechtspauze in het Syrische Oost-Ghouta, die gisteren op last van de Russische president Poetin officieel tot stand kwam, is vandaag − de eerste dag dat het bestand gold − na amper een uur alweer geschonden. De afgelopen nacht was het wel vrij rustig. Omstreeks 11:00 werd er echter weer begonnen met schieten, terwijl het staakt-het-vuren van 9:00 tot 14:00 had moeten duren. Lokale berichten over nieuwe gevechten zijn bevestigd door de Verenigde Naties. Het Syrische leger zou onder meer nieuwe luchtaanvallen hebben verricht met een gevechtsvliegtuig en een helikopter. Rusland legt alle schuld bij de rebellen; die zouden in Damascus woningen hebben bestookt, en ook zouden ze burgers in gijzeling hebben genomen.

Evacuatie uit het belegerde gebied van de zieke en gewonde burgers die hard hulp nodig hebben is hierdoor onmogelijk, aldus een VN-woordvoerder. Het staakt-het-vuren had in het bijzonder dit mogelijk moeten maken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie gaat het om zeker duizend burgers die geëvacueerd moeten worden.

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens onderzoekt inmiddels of het Syrische leger ook chloorgas heeft gebruikt bij de aanvallen in Oost-Ghouta. Een van deze aanvallen zou afgelopen zondag zijn geweest, waarbij een kind werd gedood.

Bronnen

[bewerken]