Naar inhoud springen

Gevangenisstraffen oud-premier Schotte en diens vrouw bekrachtigd

Uit Wikinieuws

28 november 2018 

De Hoge Raad heeft de gevangenisstraf van drie jaar voor de oud-premier van Curaçao, Gerrit Schotte, bekrachtigd. Hij moet zitten vanwege omkoping door de Italiaanse casinobaas Francesco Corallo die op Sint Maarten woonde, witwassen en valsheid in geschrifte. Het geld zette hij in tijdens de verkiezingen ten gunste van zijn partij Movementu Futuro Kòrsou (MFK). Corallo kreeg er zeggenschap in de regering voor terug. Ook de gevangenisstraf van negen maanden voor zijn vrouw, Cicely van der Dijs, blijft van kracht.

In 2016 sprak hij nog van karaktermoord en beklaagde hij zich in tranen voor de rechter dat zijn kindje van de moeder was gescheiden. In de krant verscheen toen een foto van zijn vrouw in gevangeniskleren. De vervolging zou een trauma bij zijn vrouw hebben achtergelaten. Ze zou geregeld schrikachtig naar het raam kijken uit angst dat daar politieagenten zouden staan. Hij bepleitte daarom toen: "Straf mij maar niet mijn vrouw en kind."

Advocaat Geert-Jan Knoops deed zijn verdediging voor de Hoge Raad. Hij pleitte voor vrijspaak vanwege fouten die het hof zou hebben gemaakt. Tijdens het hoger beroep in 2016 legde zijn toenmalige advocaat Eldon (Peppie) Sulvaran de schuld ook bij de Nederlandse Justitie. Hij beweerde toen dat Schotte het slachtoffer zou zijn geworden van koloniale maffia. Tot en met de Hoge Raad is de rechterlijke macht echter overtuigd gebleven van de schuld van het echtpaar.

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]