Naar inhoud springen

Gesprek ministers Buitenlandse Zaken Suriname en Nederland over afschaffing visa

Uit Wikinieuws
Shengen-landen

9 oktober 2018 

De ministers van Buitenlandse Zaken van Suriname, Yldiz Pollack-Beighle, en Nederland, Stef Blok, hebben met elkaar gesproken tijdens de zeventigste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Er zijn meerdere onderwerpen besproken.

Een van de onderwerpen was de afschaffing van visa voor reizigers tussen beide landen. In maart heeft Suriname dit onderwerp al eens in Paramaribo aan de orde gesteld, in een gesprek met vertegenwoordigers van de Europese Unie. Minister Blok heeft aangeboden dit onderwerp opnieuw bij de Europese Unie onder de aandacht te brengen. De grens van Nederland wordt nu namelijk geregeld via de verdragen van Schengen, waardoor een vrijstellingen van de visumplicht Surinamers ook meteen visumvrij toegang zou geven tot een groot deel van de rest van Europa.

Suriname wil open grenzen bereiken met de grootste landen van herkomst van zijn bevolking. Naast Nederland, gaat het om de afschaffing van de visumplicht met Indonesië, India, China en een aantal Afrikaanse landen. Naast een vrije uitwisseling van mensen zal het moeten leiden tot meer internationale handel.

Bronnen

[bewerken]