Naar inhoud springen

Geslaagde maanlanding van India

Uit Wikinieuws
De maanlander Vikram

24 augustus 2023 

Als vierde land ter wereld ooit is India erin geslaagd om veilig en wel een ruimtevaartuig op de maan te laten landen. Rond 14.34 Nederlandse tijd kwam de onbemande lander Vikram (moed) van de Chandrayaan-3 samen met het wagentje Pragyan (wijsheid) aan op de maanzuidpool, een locatie waar nooit eerder een vaartuig is geland.

Het doel van deze missie van de Indian Space Research Organization (ISRO) is te zoeken naar de aanwezigheid van bevroren water en zo ja, hoeveel dat is. Vooral rond de polen zou mogelijk veel water aanwezig zijn. Om hier achter te komen gaat de maanrover Pragyan, die naar gedurende twee weken actief zal blijven, op diverse locaties de samenstelling van het maanoppervlak bepalen.

Voor toekomstige missies zouden astronauten dat water kunnen gebruiken. Behalve dat het water kan dienen als drinkwater, zou het zo ook mogelijk kunnen worden om op de maan zelf te ademen. De in het water aanwezige waterstof kan daarnaast misschien gebruikt worden als grondstof voor de raketbrandstof. Zodoende zou de maan op de duur een tussenstation kunnen worden voor bemande missies naar Mars.

Met deze succesvolle landing kan India zich meten met de andere grootmachten in de ruimtevaart: de Verenigde Staten, de voormalige Sovjet-Unie en China. Deze drie landen wisten reeds eerder meerdere ruimtevoertuigen op oppervlak van de maan te krijgen. In 2009 mislukte een eerdere Indiase poging, terwijl afgelopen weekend nog een Russische poging faalde, toen de Loena 25 neerstortte bij de zuidpool van de hemellichaam.

"India is op de maan", aldus Shri S. Somanath, de voorzitter van ISRO. De Indiase premier Narendra Modi – die momenteel vanwege een BRICS-conferentie in Zuid-Afrika is – zwaaide met de vlag van zijn land terwijl hij de maanlanding gadesloeg. Modi sprak van een "onvergetelijk moment" en een "overwinningskreet van een nieuw India". Met deze geslaagde landing profileert India zich nadrukkelijk als een nieuwe belangrijke speler in de nieuwe ruimtewedloop.

Bronnen

[bewerken]