Naar inhoud springen

Geslaagde in-flight abort test voor NASA’s Orion-capsule

Uit Wikinieuws

2 juli 2019 

NASA heeft vanmiddag om 13:00 (CEST) met succes een in-flight abort test met de ontsnappingssystemen van hun ruimtecapsule Orion uitgevoerd. De test, genaamd Ascent Abort-2 (AA-2) gebeurde vanaf Lanceercomplex 46 op het Cape Canaveral Air Force Station in Florida. Met een door Northrop Grumman geleverde aangepaste SR-118 raket een voormalige eerste trap van een Minuteman-ICBM, werd een boilerplate met de vorm en het gewicht van een Orionruimtecapsule tot meer dan Mach 1 versneld waarop deze op een hoogte van iets meer dan 10 kilometer door de daarbovenop geplaatste ontsnappingsmotoren van de nog steeds versnellende booster werd weggetrokken. Met kleine raketmotoren werd de boilerplate gestabiliseerd waarna een laatste set motoren het ontsnappingssysteem lostrok van de boilerplate.

Doel van deze test was bewijzen dat de Orion zich van een falende al dan niet exploderende draagraket kan losmaken. Dit soort testen werd eind jaren 1950 en in jaren 1960 ook met Mercury en Apollo capsules uitgevoerd. Later dit jaar voert SpaceX, mits het onderzoek naar de Crew Dragon-explosie van en eventuele aanpassingen in het ontwerp zijn afgerond, eenzelfde soort test uit. In 2010 werd al een soortgelijke test met de Orion vanuit een statische situatie uitgevoerd.

Om de test van vandaag simpel te houden, werden er geen landingsparachutes getest. Die zijn afgelopen jaren al veelvuldig getest door boilerplates uit een vliegtuig te werpen. De boilerplate viel dus te pletter in de Atlantische Oceaan. Datarecorders werden voor de impact afgestoten zodat deze geborgen konden worden.

Achtergrond

[bewerken]

De Orion is het ruimteschip dat sinds 2005 door NASA wordt ontwikkeld met Lockheedmartin als aannemer. Het vandaag geteste ontsnappingssysteem is ontworpen door Northrop Grumman Innovation Systems. De ruimtecapsule is bedoeld voor zogenaamde deep space-missies, die de invloedssfeer van zwaartekracht van de aarde verlaten en staat momenteel gepland om astronauten voor Artemis-missies naar een baan om de maan te brengen. Het ruimteschip is ook geschikt voor vluchten naar asteroïden en naar Mars. Daar zijn echter wel extra onderdelen zoals een leefruimte en een lander voor nodig.

In 2014 werd een onbemande testvlucht om de aarde gemaakt en voor 2021 staat een onbemande testvlucht om de maan gepland. De eerste bemande vlucht, die naar een baan om de maan en terug leidt, staat gepland voor 2023.

Bronnen

[bewerken]