Naar inhoud springen

Gerrit Komrij (68) overleden

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

6 juli 2012 

Gerrit Komrij (68) overleden

Dichter en schrijver Gerrit Komrij is vrijdagochtend in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam overleden. Komrij is 68 jaar geworden. Dat bevestigen uitgever De Bezige Bij en Komrij's familie vrijdagochtend. Nog onbekend is waaraan de schrijver is overleden. Wel is in de literaire wereld bekend dat Komrij al geruime tijd ziek was.

Komrij werd geboren in Winterswijk in 1944. Al op de middelbare school schreef hij gedichten voor de schoolkrant van de Rijks-HBS waar hij op zat. In 1963 verscheen een vier gedichten bevattende bundel Dekonstruktie in vier delen. Zelf vond hij het vijf jaar later uitgekomen dichtbundel Maagdenburgse halve bollen en andere gedichten zijn debuut. Een aantal van zijn bekendste boeken waren 'Verwoest Arcadië, Over de Bergen, De Klopgeest en Hercules. Ook schreef Komrij onder meer recensies en zijn serie Teringstein voor Vrij Nederland en televisiekritieken en columns voor NRC Handelsblad. Voor de VPRO verzorgde hij een show over televisie in Nederland. Van 2000 tot 2004 was Komrij Dichter des Vaderlands. Ook gold Komrij als bekend polemist.

Voor zijn Oeuvre ontving Komrij in de loop der jaren verschillende belangrijke prijzen, waaronder de P.C. Hooftprijs in 1993 voor zijn beschouwend proza. Ook won hij de Gouden Uil in 1999 voor In liefde bloeyende en in 1982 de Herman Gorterprijs voor De os op de klokketoren.

Komrij woonde sinds 1984 afwisselend in Portugal en Nederland. Sinds 1988 woonde hij met zijn vriend Charles Hofman in de plaats Vila Pouca da Beira. Komrij's laatste roman was De Loopjongen, waarin hij verhaalt over 'het verlies van de hooggestemde idealen van zijn generatiegenoten, die later zelf plaatsnamen op de vrijgekomen stoelen en achter de geldkranen'. In een filmpje op de website van Literatuurplein [1], wat een van zijn laatste media-optredens is, vertelt hij dat deze mensen verantwoordelijk zijn voor de huidige crisis. 'Terwijl alles opnieuw is vastgeroest en jongeren hun geloof in de toekomst hebben verloren, doen de politici of hun neus bloedt', concludeerde Komrij in het filmpje.

Bronnen

[bewerken]

Voetnoten

[bewerken]
  1. http://www.literatuurplein.nl/persdetail.jsp?persId=1158