Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden gelast strafrechtelijk onderzoek tegen NAM

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

20 april 2017 

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden gelast een strafrechtelijk onderzoek tegen de NAM

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft besloten dat het Openbaar Ministerie de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) strafrechtelijk moet gaan vervolgen. Het OM had hier eerder (eind 2015) van afgezien, omdat het het strafrecht hier niet van toepassing vond. Het Hof stelt nu echter dat de NAM artikel 170 in het Wetboek van Strafrecht heeft overtreden. Dit betreft het beschadigen van woningen waardoor mogelijk levensbedreigende situaties ontstaan. De advocaten Gerard Spong en Emile van Reydt stellen dat de NAM bewust mensenlevens in de waagschaal heeft gegooid door pas veel te laat te beginnen met het maken van risico-analyses.

Het is nog niet zeker of er ook echt tot vervolging zal worden overgegaan. Daarvoor moet eerst nog meer bewijs worden gevonden voor de genoemde aanklacht. Mochten er straks individuele bestuurders van de NAM worden vervolgd, dan kunnen zij tot vijftien jaar gevangenisstraf krijgen.

De NAM zegt in een reactie verbaasd te zijn over de beslissing van het Hof, maar ze zegt haar volledige medewerking toe aan het onderzoek.

Bronnen[bewerken]