Georgische reddingshelikopter stort neer bij Gudauri

Uit Wikinieuws

3 augustus 2022 

Bij het Georgische ski- en outdoorresort Gudauri is op 29 juli een Mi-8-reddingshelikopter neergestort na tegen een bergwand te zijn aangevlogen. Alle acht personen aan boord van de helikopter zijn daarbij omgekomen. Het gaat om de vier bemanningsleden, twee artsen en twee reddingswerkers.

De helikopter was juist bezig met een reddingsoperatie van twee paragliders die eerder tegen de steile bergwand waren aangevlogen. Een daarvan, een buitenlandse toerist die als passagier van de paraglider mee vloog, overleefde deze crash niet.

Vanwege het drama is in Georgië de volgende dag een dag van nationale rouw afgekondigd. Ook geldt er een tijdelijk verbod op paragliden in het gebied, na eerdere fatale ongevallen waar eveneens buitenlandse toeristen bij betrokken waren. Twee weken eerder overleed in hetzelfde gebied ook een paraglider door een ongeval.

Naar aanleiding van het ongeval zijn er in Georgië vragen gerezen of de verouderde Russische helikopters geschikt zijn voor dergelijke reddingsoperaties.