Naar inhoud springen

Georgië: zeker 17 doden bij aardverschuiving

Uit Wikinieuws

7 augustus 2023 

In het Georgische dorp Sjovi (gemeente Oni) zijn op donderdag 3 augustus voor zover nu bekend zeker 17 mensen omgekomen bij een aardverschuiving en modderstroom.

Er worden nog 15 mensen vermist. De helft van hen zijn kinderen, aldus minister van Gezondheid Zurab Azarashvili. Onder de vermisten zouden ook twee minderjarige Nederlanders zijn. Ten minste 210 mensen waren tot en met zaterdag met helikopters van de grenspolitie geëvacueerd uit het vakantiedorp in de bergregio Ratsja, nadat de modderstroom twee bruggen in de enige toegangsweg had meegesleurd.

Bij de operatie zijn 400 reddingswerkers betrokken. De Georgische autoriteiten hebben daarnaast het leger gemobiliseerd om te assisteren bij de reddingswerkzaamheden en het verzorgen van toegang tot het gebied. Voor maandag 7 augustus heeft premier Irakli Garibasjvili een dag van nationale rouw afgekondigd.

Het gebied heeft vaker te maken met overstromingen en aardverschuivingen. Op 28 juli 2020 raakten een tiental dorpen geïsoleerd nadat delen van de hoofdweg door Ratsja door een stortvloed in de Rioni werden meegesleurd. Hierbij waren geen slachtoffers. De berggebieden van Georgië gingen in juli 2023 gebukt onder zware regenval, met verschillende overstromingen tot gevolg.

Georgië is niet de enige door noodweer getroffen plek. Als gevolg van extreme regen en overstromingen in Slovenië zijn volgens de laatste berichten van persbureau SPA eveneens zes doden gevallen, onder wie twee Nederlanders. In Slovenië is de regen inmiddels aan het wegtrekken.

Update - 9 augustus 2023 

Het aantal bevestigde dodelijke slachtoffers in Georgië is opgelopen naar 21. Er worden nog 12 mensen vermist.

Update - 22 augustus 2023 

Het aantal geborgen slachtoffers in Georgië is opgelopen naar 29. Er wordt nog naar vier mensen gezocht. Het zoekgebied is uitgebreid naar tientallen kilometers stroomafwaarts de Rioni-rivier.

Bronnen[bewerken]