Naar inhoud springen

Gemeentes Puurs en Sint-Amands bereiken akkoord over fusering

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

20 november 2017 

Gemeentes Puurs en Sint-Amands bereiken akkoord over fusering met elkaar

De gemeentes Puurs en Sint-Amands in de provincie Antwerpen hebben een akkoord bereikt over een fusering met elkaar. Op 1 januari 2019 gaan de twee gemeentes door het leven als Puurs-Sint-Amands.

Op de gemeenteraad in Sint-Amands stemden coalitiepartijen L.O.S. en CD&V, en oppositiepartij Open Sint-Amands (Open VLD) voor de fusie – N-VA tegen. In Puurs werd de fusie door de absolute meerderheid van CD&V unaniem goedgekeurd met de steun van oppositiepartij Open VLD. Vlaams Belang en Groen onthielden zich, N-VA stemde net zoals in Sint-Amands tegen.

Er gingen al tal van gemeentes Puurs-Sint-Amands voor. Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek fuseren tot Oudsbergen, Neerpelt en Overpelt tot Pelt, Zingem en Kruishoutem worden Kruisem. Knesselare fuseert met Aalter maar moet zijn naam afstaan. Ook Waarschoot, Zomergem en Lovendegem willen zich verenigen, maar voorlopig is er nog geen nieuwe naam voorhanden.

De fusering van gemeentes wordt gestimuleerd door de Vlaamse Overheid, die in ruil daarvoor schulden van gemeentes die in het rood zitten voor een deel overneemt.

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]