Gemeenten innen steeds meer toeristenbelastingen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

16 september 2017 

Gemeenten innen steeds meer toeristenbelastingen

Toeristen betalen steeds meer belasting. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hebben de gemeenten de toeristenbelastingen ook nodig, omdat er kosten worden gemaakt voor voorzieningen als bankjes, stoplichten, en tal van andere dingen. Toeristen zijn een belangrijke motor voor de economie en gaven vorig jaar 75 miljard euro in Nederland uit.

Het toerisme in Nederland groeit en dat is een van de redenen waarom ook de inkomsten uit de toerismebelastingen toenemen. Een andere reden is dat gemeenten er geregeld toe besluiten de tarieven te verhogen. In de 10 afgelopen jaar stegen de inkomsten uit toerismebelastingen met 67%, van 113 naar 189 miljoen euro.

Amsterdam spant de kroon met inkomsten uit toerisme. De gemeente verdient daar jaarlijks 60 miljoen euro aan, een derde van wat er in het hele land geheven wordt. Een kwart daarvan verdient de stad aan overnachtingen. Er zijn ook gemeenten die geen toerismebelasting hebben. Vanaf 2018 voert Leeuwarden het na tien jaar opnieuw in. Overigens is dit hetzelfde jaar waarin Leeuwarden zich presenteert als Culturele hoofdstad van Europa. De gemeenteraad wil dit geld echter alleen uitgeven aan voorzieningen voor toeristen.

Bronnen[bewerken]