Naar inhoud springen

Gekaapt baggerschip vaart richting Somalië

Uit Wikinieuws

19 april 2009 

De "Pompeï", het schip van de Belgische baggermaatschappijen DEME en Jan De Nul dat zaterdag gekaapt werd in de buurt van de Seychellen, vaart momenteel naar de Somalische kust. Volgens persagentschap Reuters, dat met één van de bemanningsleden zou getelefoneerd hebben, is de bestemming de havenstad Haradheere, al jaren een bolwerk van piraterij.

Zaterdagochtend om 5.30 uur verzond het gekaapte schip een zogenaamd "stil alarm" toen het een 150-tal km ten noorden van de Seychellen voer. Later, iets voor 6 uur, werd een internationaal alarm verspreid om te melden dat het schip ten prooi gevallen was aan piraten. Aan boord bevinden zich een Nederlandse kapitein, vier Kroaten, drie Filipijnen en twee Belgen. Het gaat om tweede officier James Law (38) uit Blankenberge en plaatsvervangend kapitein Jan Verplanken (42) uit Oostende.

In de Somalische kustwateren is piraterij sinds het begin van de burgeroorlog in het begin van de jaren 1990 een ware plaag. De lokale vissers, wier levensonderhoud onmogelijk gemaakt is door illegale overbevissing, wendt zich noodgedwongen tot de piraterij. Aangezien de piraten niets te verliezen hebben, haalt de aanwezigheid van internationale oorlogsschepen weinig uit.

De Europese vereniging van baggeraars, de EUDA (European Dredging Association) roept de internationale gemeenschap op om de strijd tegen de piraterij beter, gecoördineerder en intenser aan te pakken. Tevens vragen zij aandacht voor de kern van het probleem: de ellendige economische situatie waarin het grootste deel van de Somalische bevolking zich bevindt.

Bronnen[bewerken]