Naar inhoud springen

Geert Wilders ziet Rusland als bondgenoot en wil tegenwicht bieden aan russofobie

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

22 november 2017 

Geert Wilders ziet Rusland als bondgenoot en wil tegenwicht bieden aan russofobie

Geert Wilders (PVV) wil volgend jaar een toespraak houden in het Russische parlement, de Doema: "om te laten zien dat er ook hier patriotten zijn." Wilders vindt dat Nederlanders veel van het patriottisme van de Russen kunnen leren. Op de Russische ambassade heeft hij met ambassadeur Alexander Shulgin een reisprogramma besproken.

Dit laat hij in een interview met het weekblad Elsevier weten. Hij geeft aan "tegenwicht te willen bieden aan de hysterische russofobie die her en der heerst." Blijkbaar blij met het artikel van Elsevier, toont hij een deel ervan op de website van de PVV.

Quote begin
Rusland is geen vijand en dat moeten wij er niet van maken.

— Geert Wilders
Quote einde

Wilders legde zelf het contact met de ambassade. Hij had al eerder naar Rusland willen afreizen, maar zegde dit af omdat de Russen niet toestonden dat hij zijn gewapende beveiligers mee zou nemen naar een stembureau. Hij zegt geen Russisch geld te ontvangen ("Er rollen geen roebels").

Wilders is op de hoogte van de gevoeligheid van contacten met Russen. Minister van Buitenlandse Zaken, Kajsa Ollongren (D66), waarschuwde enkele dagen geleden nog voor Russisch nepnieuws dat bedoeld is democratische processen in Nederland te sturen. Wilders vindt niettemin dat Nederlanders wel moeten beseffen dat Rusland een bondgenoot is. Hij heeft begrip voor het omsingelde gevoel dat de NAVO de Russen geeft. "Ik ben een groot fan van de NAVO en de Amerikanen, maar hier heeft Rusland een punt," aldus Wilders.

Bronnen[bewerken]