Naar inhoud springen

Geert Wilders: De euro is geen geld, de euro kost geld

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

5 maart 2012 

Geert Wilders: "De euro is geen geld, de euro kost geld". Het Guldenonderzoek wat is uitgevoerd door het Britse onderzoeksbureau Lombard Street Research concludeert dat de deelname aan de euro de Nederlanders 'een aanzienlijk welvaartsverlies' heeft opgeleverd. Het onderzoek naar een terugkeer van de gulden is gedaan op verzoek van de PVV.

De onderzoekers wijzen erop dat de Nederlandse economie de afgelopen 10 jaar met 1,25 procent per jaar is gegroeid, tegenover 3 procent in de 20 jaar daarvoor. Afgezet met de economiën van Zweden en Zwitserland (welke de euro niet hebben ingevoerd) bedroeg de groei de afgelopen 10 jaar aldaar respectievelijk 2,25 en 1,75 procent. Die landen deden het volgens het onderzoeksbureau ook beter wat betreft inflatie, groei van de werkgelegenheid en begrotingssaldo.

Een terugkeer naar de gulden zou Nederland 51 miljard euro kosten en de PVV wil dat de burger zich over de gulden kan uitspreken in een referendum.

Volgens de Tilburgse hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger is een goede kosten-batenanalyse niet te maken, omdat er te veel onzekere factoren zijn zoals bijvoorbeeld de toekomstige wisselkoersverhoudingen. Ook is het volgens heel moeilijk te zeggen wat de kosten zijn van het overeind houden van de euro.

Bronnen

[bewerken]