Naar inhoud springen

Geen strafzaak tegen tabaksindustrie

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

22 februari 2018 

Geen strafzaak tegen tabaksindustrie

Het Openbaar Ministerie gaat vier grote tabaksproducenten − Philip Morris, British American Tobacco, Imperial Brands en Japan Tobacco − niet strafrechtelijk vervolgen, zo is vanmorgen bekendgemaakt. Een aanklacht hierover was in 2016 namens twee longpatiënten en de Stichting Rookpreventie Jeugd ingediend door de advocate Bénédicte Ficq. Gaandeweg schaarden zich steeds meer andere partijen aan de kant van de aanklagers, waaronder KWF Kankerbestrijding, diverse ziekenhuizen en artsenverenigingen, de verslavingszorg en de gemeente Amsterdam.

De tabaksindustrie zou, door sigaretten bewust zo te ontwerpen dat ze sterk verslavend werken, zich tegelijkertijd schuldig maken aan moord, doodslag, mishandeling en valsheid in geschrifte. Dit laatste is met name omdat de hoeveelheid schadelijke stoffen in sigaretten (zoals teer, nicotine en koolmonoxide) jarenlang niet goed (namelijk te laag) op de pakjes vermeld stond; doordat rokers de kleine gaatjes in de filters dichtdrukken, krijgen ze meer van deze schadelijke stoffen binnen dan uitgevoerde standaardtests door rookmachines vermelden.

Het OM erkent nu dat roken dodelijk is en ook dat het ontwerp van sigaretten inderdaad verslaving in de hand werkt, maar is tevens van mening dat er niet voldoende aanknopingspunten zijn voor een strafzaak tegen de tabaksindustrie. Daar komt bij dat er nu al allerlei wettelijke beperkingen gelden voor wat betreft de productie en verkoop van sigaretten en dat consumenten bovendien voor alles zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen rookgedrag, aldus het OM. Ook valt moeilijk te bewijzen dat individuele gevallen van longkanker een rechtstreeks gevolg zijn van roken. Ficq zegt dat het OM het standpunt van de tabaksindustrie overneemt en is van plan om naar het Gerechtshof te stappen.

Volgens emeritus hoogleraar strafrecht Peter Tak had de zaak wellicht meer kans gehad om aangenomen te worden als niet de beschuldigingen van moord/doodslag centraal hadden gestaan, maar het feit dat door toedoen van de tabaksindustrie de gezondheid van mensen wordt aangetast.

Bronnen[bewerken]