Naar inhoud springen

Geen plaats voor klimaatontkenners op NU.nl

Uit Wikinieuws

2 maart 2019 

NU.nl, de grootste nieuwswebsite van Nederland, heeft de voorwaarden aangepast voor blogversie NUjij. Er is daar nu niet langer toegestaan om te ontkennen dat de klimaatverandering wordt veroorzaakt door de mens. Op het platform wordt soms heftig gereageerd op het nieuws. Hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman wil er pertinente onzin in het vervolg weren en kondigde daarom de wijziging in de statuten aan. Naast ontkenning van bijvoorbeeld de holocaust, zijn ook andere aangetoonde onwaarheden niet langer welkom op de site. Hiertoe worden nadrukkelijk ook beweringen gerekend dat de klimaatverandering een hoax is of niet veroorzaakt wordt door de uitstoot van kooldioxide.

Volgens Hoekman blijft er plaats voor klimaatsceptici. De website NUjij blijft volgens hem een platform voor inhoudelijke discussie. Recent internationaal onderzoek heeft volgens hem echter voldoende aangetoond dat de mens de klimaatverandering veroorzaakt. Volgens de wetenschappers van dat onderzoek blijft er een kans van één op de 3,5 miljoen over dat de mens niet verantwoordelijk voor de klimaatverandering zou kunnen zijn.

Statuut NUjij:
Quote begin
Je verspreidt geen onwaarheden.
NU.nl heeft als grootste nieuwssite van Nederland een verantwoordelijkheid om bezoekers van betrouwbare informatie te voorzien. De NUjij-reacties zijn deel van deze informatie. Het is daarom niet toegestaan aantoonbare onwaarheden te verspreiden. Het ontkennen van klimaatverandering valt daar ook onder.[1]

Quote einde

Externe link[bewerken]

Bronnen[bewerken]  1. NU.nl, Huisregels NUjij, geraadpleegd 2 maart 2019