Naar inhoud springen

Geen hogere Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium voor EU, wel voor China

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

22 maart 2018 

Geen hogere Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium voor EU, wel voor China

De Europese Unie krijgt de komende tijd toch niet te maken met hogere Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium, iets waar het de laatste maanden sterk op leek. Hetzelfde geldt voor enkele andere landen die de hogere tarieven boven het hoofd hingen (Argentinië, Brazilië, Zuid-Korea, Australië). Mexico en Canada waren al eerder uitgezonderd van de hogere heffingen. De hogere heffingen van respectievelijk 25 en 10 procent moeten morgen ingaan. De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer (en) laat vandaag echter weten dat de hogere importtarieven niet zullen worden doorgevoerd voor de EU en andere voornoemde landen zolang er nog onderhandelingen lopen. Het besluit betekent goed nieuws voor onder meer Tata Steel, een staalproducent met veel vestigingen in Europa. Wel betekent het uitstel uitdrukkelijk geen afstel; er moet aan een aantal strikte voorwaarden worden voldaan anders komen de hogere heffingen er alsnog, waarschuwt de Amerikaanse president Donald Trump.

De VS gaan met ingang van morgen wel importheffingen ter waarde van 50 miljard dollar invoeren voor een aantal Chinese producten (onbekend is nog welke; er is eerder een lijst samengesteld met zo'n 1300 producten die mogelijk in aanmerking komen). China wordt door de VS beschuldigd van oneerlijke handelspraktijken en "gigantische diefstal van intellectueel eigendom" (in de vorm van technologie) van een aantal Amerikaanse bedrijven, aldus Trump. Een studie die de Amerikaanse regering de laatste zeven maanden heeft verricht zou dat hebben aangetoond. De VS beraadt zich nog op verdere economische maatregelen tegen China, zoals beperking van de investeringen in dat land.

Er wordt gevreesd voor een wereldwijde handelsoorlog als gevolg van de Amerikaanse maatregelen. De Chinese premier Li Keqiang heeft in een persconferentie gewaarschuwd dat iets dergelijks enkel verliezers zal opleveren. Met name Amerikaanse bedrijven zijn bang voor tegenmaatregelen van Chinese zijde. Vandaag al stonden veel Aziatische, Europese en Amerikaanse beurzen in het rood.

Bronnen

[bewerken]

Gerelateerd

[bewerken]