Naar inhoud springen

Geen budget voor waterzuivering op Curaçao

Uit Wikinieuws
Helofytenfilter, hier in Frankrijk

2 oktober 2018 

Het Kantoor voor Projectdiensten van de Verenigde Naties (UNOPS) heeft bij Curaçao aangedrongen op een grondige verbetering van de waterzuivering. Minister Zita Jesus-Leito, de minister voor Gezondheid, Milieu en Natuur, heeft echter aangegeven geen geld vrij te kunnen maken voor de renovatie van Klein Hofje, waar 62% van het gezuiverde water van afkomstig is.

Deze waterzuiveringsinstallatie is sterk verouderd, waardoor het water nog zwevende delen bevat. Het water wordt gebruikt voor de landbouw en de deeltjes verstoppen de irrigatieleidingen. Twee derde van alle huishoudens is overigens niet eens aangesloten op een riolering.

Een van de mogelijkheden die ook wordt onderzocht is de aanleg van een kunstmatig moeras dat moet dienen als een helofytenfilter. De techniek bestaat al tientallen jaren, maar wordt nog niet op grote schaal gebruikt op Curaçao. Een dergelijk systeem zou echter ook nog altijd elf miljoen gulden kosten (ruim vijf miljoen euro).

Ook voor de aanleg van een helofytenfilter is geen budget, zo heeft Jesus-Leito laten weten. Met een vergelijkbaar probleem kampt de Universiteit van Curaçao, die zoekt naar een budget voor een kleiner helofytenfilter. Het vergt een investering van 325.000 gulden met een terugbetaalcapaciteit van zes jaar, en zou een waterbesparing opleveren van 55%. Zonder externe hulp zal de waterzuivering afhankelijk blijven van de oude waterzuiveringsinstallatie.

Bronnen

[bewerken]