Gaza: zeker 115 doden bij voedseldistributie

Uit Wikinieuws

2 maart 2024 

Op donderdagochtend 29 februari is een voedseldistributie onder Palestijnen in Gaza-stad uitgelopen op een grootschalig bloedbad, waarbij veel Palestijnen om het leven zijn gekomen terwijl ze in een grote groep stonden te wachten om iets te krijgen. Het officiële dodental dat wordt gemeld door Palestijnse ministerie van Volksgezondheid bedraagt inmiddels 115. Dit maakt dit een van de dodelijkste incidenten sinds het begin van de huidige Israëlisch-Palestijnse oorlog op 7 oktober jl. Daarnaast zijn er ook honderden gewonden. Het drama gebeurde in de Al-Rashid-straat.

Het is nog onduidelijk wat de oorzaak van het drama is, omdat er twee zeer verschillende lezingen (van Palestijnse vs. Israëlische zijde) zijn. Volgens Hamas begon het Israëlische leger massaal met scherp te schieten op de Palestijnen. Van Israëlische zijde wordt bevestigd dat er is geschoten, maar dit zou niet op grote schaal zijn gebeurd en pas nadat er Israëlische soldaten waren bedreigd. Ook zouden de vrachtwagens met hulpgoederen door sommige Palestijnen zijn geplunderd. Daarnaast zouden veruit de meeste slachtoffers volgens de Israëlische verklaring zijn omgekomen doordat ze werden overreden door de wagens van het hulpkonvooi, en dus niet door Israëlische geweerschoten.

Onderzoekers van een VN-team hebben inmiddels bevestigd dat veel slachtoffers inderdaad schotwonden hebben. Volgens de VN is er een geheel onafhankelijk onderzoek naar het drama nodig. Meerdere VN-landen hebben hiermee ingestemd, waaronder Frankrijk.

In het gebied dreigt volgens de VN als gevolg van de huidige oorlog een zeer ernstige hongersnood onder de Palestijnse bevolking. Er zijn momenteel juist onderhandelingen gaande over het uitwisselen van Israëlische gijzelaars en een eventueel tijdelijk staakt-het-vuren op korte termijn, maar die zouden volgens de laatste berichten niet door het drama van 29 februari op losse schroeven zijn komen te staan. Eerder waren er wel berichten dat Hamas hiermee gedreigd zou hebben.

Bronnen[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: