Naar inhoud springen

Gasexplosie in Turnhouts appartementencomplex

Uit Wikinieuws

5 januari 2022 

De Boerenkrijglaan in Turnhout

Bij een vermoedelijke gasexplosie in de Boerenkrijglaan in Turnhout zijn vrijdagochtend 3 december vier doden en twee gewonden gevallen. De explosie vond plaats omstreeks 8:15. Het gebouw van vier verdiepingen stortte gedeeltelijk in en de voor- en achtergevel werden weggeblazen. Ook het dak dreigde naar beneden te komen. Ook raakten er auto's op een afstand van meer dan 100 meter geparkeerd stonden beschadigd.

Eén persoon werd kort na de explosie met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Een vrouw die onder het puin bekneld zat maar met wie wel kon worden gecommuniceerd kon na 10 uur worden bevrijd, waarna ze naar het ziekenhuis werd gebracht. De reddingswerkzaamheden werden bemoeilijkt door het instortingsgevaar. Gisteravond en in de loop van de nacht werden de lichamen geborgen van vier andere personen, zij zijn overleden. Het gaat om twee mannen en twee vrouwen van tussen de 60 en 79 jaar oud. In totaal woonden er tien mensen in het ingestorte deel van het gebouw, maar een deel van hen was niet thuis op het moment van de explosie. In eerste instantie werd gemeld dat er ook vier kinderen vermist waren, maar dit bleek onjuist.

Hulpdiensten gingen er de volgende dag van uit dat er geen vermisten op de rampplek meer zijn. Het gebouw werd zo goed mogelijk gestabiliseerd en de overige bewoners mochten onder begeleiding spullen komen ophalen.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en gouverneur Cathy Berx zijn de dag na de explosie hun steun komen betuigen. Koning Filip heeft telefonisch steun betuigd aan de burgemeester van Turnhout, Paul Van Miert.

Het parket – het Belgische Openbaar Ministerie – meldt op basis van het eerste onderzoek dat de explosie mogelijk is veroorzaakt door een verkeerd geïnstalleerd gasfornuis. De politie heeft een lijst opgesteld van 11 plekken in Antwerpen, Deurne, Wilrijk, Kontich en Schaarbeek waar mogelijk sprake is van een soortgelijke gevaarlijke situatie. Een onderzoeksrechter doet onderzoek naar onopzettelijk doden, het onopzettelijk toebrengen van lichamelijk letsel en het vernielen van onroerend goed.

Techlink heeft naar verluidt een onderzoek ingesteld om de oorzaak van het probleem vast te stellen. Het is inderdaad historisch zeldzaam om te zien dat een van deze installaties defect is.

Bronnen[bewerken]