Gasexplosie Hilversum door lek

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

8 juli 2012 

In Hilversum was er vanmorgen een gasexplosie bij een verdeelstation ter hoogte van de Diependaalselaan en de Loosdrechtseweg. Dat meldt de brandweer zondagochtend. Korpsen uit Hilversum, Utrecht en Almere rukten uit. Het lek is inmiddels gedicht en het gevaar is volgens de politie geweken. Het gas spoot een halfuur lang met grote kracht de lucht in, waarbij de brandweer het gas afsloot. Een groot gebied was daarom afgezet. Er zijn geen gewonden gevallen, wel bekijken ambulancemedewerkers nog of er mensen zijn met ademhalingsproblemen.

Doordat het gas een halfuur uit de leiding spoot, moesten honderden omwonenden uit hun appartementen en bejaardentehuis aan de Diependaalselaan en de Wolvenlaan worden geëvacueerd. De bewoners werden opgevangen in de Betlehemkerk en een sportcentrum en zijn alweer naar huis. Een omwonende zegt dat ze een enorm harde knal hoorde: "Het was zo hard, dat ik eventjes niets meer kon horen". Ook op Twitter meldden mensen dat het geluid in de wijde omgeving te horen was. In de omgeving was er een tijdlang een sissend geluid te horen. Rond 10:30 was het geluid voorbij, maar een gaslucht bleef hangen.

De ontplofte gasleiding loopt van Hilversum naar Loosdrecht. Het gaat om een grote transportleiding die gas levert aan een hele regio. Kortstondig was er geen gas te gebruiken, maar netbeheerder Liander heeft het gas voor Loosdrecht omgeleid. De politie is in samenwerking met deze netbeheerder bezig met een onderzoek naar de oorzaak van het gaslek. De lek was volgens de brandweer een technisch probleem en had het dus volgens de brandweer niets te maken met werkzaamheden. Liander kan nog niet zeggen hoe het mogelijk is dat de gasleiding spontaan ontplofte, noch iets over de omvang van de schade aan de leiding.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?