Fundamenteel vernieuwen is nodig

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

23 juni 2005 

In een toespraak voor het Europees Parlement stelde de Britse premier Blair zijn visie op de toekomst van de Europese Unie voor. De toespraak is het startschot voor het Brits voorzitterschap van de EU. Deze begint op 1 juli, duurt zes maanden en volgt op het Luxemburgs voorzitterschap.

In de toespraak legde Blair voornamelijk de klemtoon op het feit dat de EU drastisch moet hervormen wil het in de toekomst nog altijd een welvarende regio blijven. Vooral hervormingen in het socio-economisch beleid zijn volgens Blair noodzakelijk. Zo zou er bijvoorbeeld minder geld moeten gaan naar het landbouwbeleid en meer geld naar research en development. Als de EU zich economisch kan hervormen en de uitdagingen aankan die de opkomende economische machten zoals China en India ons leveren, zou dit Europa weer dichter bij de mensen brengen en de voedingsbodem voor het eurosceptisme wegnemen ging hij verder. Hij maakte zich ook bekend als een gepassioneerde pro-Europeaan die een grotere politieke toekomst voor de EU zag weggelegd met een sociale dimensie.

Naar deze speech werd uitgekeken na het mislukken van de onderhandelingen over een Europese begroting voor de periode 2007-2013. Deze mislukte doordat praktisch alle lidstaten de bijdragenkorting die door Thatcher in 1984 was bekomen voor Groot-Brittannië afgeschaft wilde zien. Maar de Britten wilden dit alleen maar toestaan als heel het budget werd herzien en dan voornamelijk het landbouwbudget. Maar dit zag Frankrijk als grootste begunstigde van het landbouwbeleid dan weer niet zitten.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?