Frans gezin brengt in safaripark Beekse Bergen eigen leven in gevaar

Uit Wikinieuws

11 mei 2018 

Een Frans gezin is afgelopen maandag tijdens een bezoek aan het safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek tegen de voorschriften in uit de auto gestapt. Ze brachten zichzelf in groot gevaar door zich in de nabijheid van jachtluipaarden te begeven. Mogelijk zijn ze aan de dood ontsnapt.

Het filmpje waarop het incident is te zien komt van Robin de Graaf, een 24-jarige Nederlandse toerist uit Scharendijke die samen met zijn moeder achter de Fransen aan reed. De Nederlanders konden er aanvankelijk nog om lachen. De eerste keer bleef het Franse gezin nog bij hun eigen auto staan, de luipaarden leken hen toen niet op te merken. Maar de situatie werd ernstiger toen het Franse gezin even later verderop opnieuw uitstapte en beslopen werd door de jachtluipaarden. Twee van de roofdieren gingen vervolgens over tot de aanval. Zij hadden het volgens experts met name gemunt op het kind, de zwakste prooi. De moeder had het kind inmiddels op haar armen en kon het beest nog net ervan weerhouden om toe te slaan, desondanks leek ze de ernst van de situatie nog steeds niet door te hebben.

Het safaripark wil het Franse gezin graag spreken. Onbekend is nog steeds wie het zijn. Ze zijn publiekelijk opgeroepen om zich te melden. Manager Niels de Wildt ziet geen aanleiding voor extra maatregelen vanwege het incident; de informatievoorziening voldoet aan alle eisen, volgens hem. Zes jaar geleden gebeurde in hetzelfde park iets soortgelijks, toen een jongen van 10 in zijn bovenarm werd gebeten door een cheetah.

De vader en moeder van het Franse gezin zijn op sociale media compleet afgebrand, maar ook De Graaf en zijn moeder hebben veel kritiek gekregen; zij hadden volgens velen moeten uitstappen om de Fransen te hulp te schieten. "We waren compleet in shock en wisten niet goed hoe we moesten reageren", aldus Robin in een verklaring. Hij was tevens bang dat de dieren agressief waren geworden als hij was gaan toeteren.

Partij voor de Dieren-Kamerlid Femke Merel Arissen vindt dat bezoekers überhaupt niet met hun eigen auto door het park zouden mogen rijden: "Dat bezoekers in hun eigen auto kunnen rondrijden tussen de dieren en ondanks het verbod uitstappen, levert gevaar op voor zowel mens als dier," zei ze. Het dierenwelzijn zou in een dergelijk park in het geding komen.

Bronnen[bewerken]

Externe link[bewerken]

  • FPE Humor, "Aanval jachtluipaarden Beekse Bergen het hele verhaal", video op YouTube, 8 mei 2018