Naar inhoud springen

Frankrijk: derde dag op rij wegblokkades

Uit Wikinieuws
Actievoerders in Belfort

19 november 2018 
In Frankrijk zijn vandaag voor de derde dag op rij acties gevoerd tegen de stijgende brandstofprijzen. Onder meer de wegen rond Perpignan, Caen en Calais werden al vroeg op de dag geblokkeerd. Bij enkele andere plaatsen (Toulouse, Rennes en La Rochelle) is de toegang tot de brandstofdepots afgesloten.

De blokkades zijn geïnitieerd door de actiegroep "Gilets jaunes". Zij dragen gele hesjes en hadden via Facebook hun actie aangekondigd en gepland, waarmee ze veel aandacht trokken.

Afgelopen zaterdag, de eerste dag van de wegblokkades, verliep niet zonder kleerscheuren. Er vielen in totaal 227 gewonden en zelfs een dode. In Le Pont-de-Beauvoisin (Savoie) kwam een 63-jarige vrouw die tot de demonstranten behoorde om het leven toen ze werd aangereden. De bestuurster van de betreffende auto was door de demonstrerende menigte in paniek geraakt. Op het hoogtepunt zaterdag deden er 282.000 demonstranten mee.

In de nacht van zondag en maandag raakte in Saint-Dizier een 25-jarige man, eveneens een demonstrant, zwaargewond toen hij werd aangereden door een vrachtwagen. Volgens de laatste berichten zijn er inmiddels in totaal 528 gewonden, van wie er 17 ernstig zijn gewond.

Bronnen[bewerken]