Fossiel Teylers ouder dan gedacht

Uit Wikinieuws

7 december 2017 

Het Teylers Museum in Haarlem heeft een fossiel in bezit dat nog ouder blijkt te zijn dan eerder gedacht en wereldwijd uniek is. Het betreft het fossiel van een oervogel die verder in de dinosaurus-vogelstamboom staat dan Archaeopteryx en nu de soortnaam Ostromia heeft gekregen. Het is vernoemd naar de Amerikaanse paleontoloog John Ostrom die op basis van dit fossiel de eerste link legde tussen dinosauriërs en vogels.

De fossiele oervogel werd in 1855 bij Jachenhausen, ten noorden van Riedenburg in het Koninkrijk Beieren, opgegraven en maakt nadat het was aangekocht door conservator Jacob van Breda was aangekocht, sedert 1860 deel uit van de collectie van het Teylers Museum.

De ontdekking dat dit fossiel een andere soort betrof kwam aan licht nadat twee Duitse wetenschappers, Christian Foth en Oliver Rauhut, erachter kwamen dat het Teylers-exemplaar een sterke verwantschap vertoonde met nieuwe vondsten uit China, de zogeheten achiornithiden – kleine roofdinosauriërs met veren op de poten, vlijmscherpe tanden en een reptielenstaart.

Bronnen[bewerken]