Formule 1: Grand Prix Melbourne 2005

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

6 maart 2005 

Wikipedia-logo-v2-nl.svg
Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar:

Formule 1: Grand Prix Melbourne 2005

Het is zover: het nieuwe Formule 1-seizoen is van start gegaan. Op 6 maart 2005, rond kwart voor vier 's nachts, Middel-Europeese tijd, knalde het startschot voor de eerste race van het seizoen: De Grand Prix van Melbourne in Australië.

Voorbeschouwing[bewerken]

Michael Schumacher was weeral de favoriet, maar ook hun geduchte concurrenten van McLaren en Toyota moesten vooral niet onderschat worden.

Voor Minardi zag het er oorspronkelijk minder rooskleurig uit; het team met het laagste budget had nog geen startzekerheid omdat het op het laatste nippertje weigerde enkele aanpassingen aan de wagen te doen.

Minardi wist op het laatste moment nog alles te conformeren door hier en daar lompweg wat stukken af te zagen.

Van belang aan deze eerste race waren de ingrijpende wijzigingen in de regels. Zo moeten de rijders met ingang van dit seizoen bijvoorbeeld de hele race op dezelfde set banden rijden, wat naast nieuwe ontwerpen voor de banden ook een aanpassing van zowel de rijstijl als de pitsstops vroeg.

Verslag[bewerken]

Het beloofde een spannende wedstrijd te worden maar dat was te relativeren: Er vonden niet erg veel inhaalmanoeuvres plaats. Als eerste moest de Nederlander Albers opgegeven, door een mankement aan zijn wagen.

Later maakte Michael Schumacher een lichte botsing met Heidfeld. De twee wagens schoven in het grind en uiteindelijk gaven beide coureurs het op. Het Franse Renault haalde twee podiumplaatsen, met op de eerste plaats de ambitieuze en veelbelovende Italiaan Fisichella, die nu eindelijk goed materiaal ter beschikking krijgt om zijn talent te tonen. Ferrari wist toch nog iets goed te maken, doordat hun overgebleven coureur, Barichello, mooi tweede eindigde.

De uitslag[bewerken]

Coureurs[bewerken]

 1. Giancarlo Fisichella (Italië) (Renault; F)
 2. Rubens Barichello (Brazilië) (Ferrari; I)
 3. Fernando Alonso (Spanje) (Renault; F)
 • Laatste: Patrick Friesacher (Oostenrijk) (Minardi; I)
 • Opgaves:
  • Christijan Albers (Nederland) (Minardi; I)
  • Nick Heidfeld (Duitsland) (Williams; VK)
  • Michael Schumacher (Duitsland) (Ferrari; I)

Autobouwers[bewerken]

 1. Renault
 2. Ferrari

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?