Formeel onderzoek Strafhof naar Darfur

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

6 juni 2005 

Formeel onderzoek Strafhof naar Darfur

De aanklagers van het Internationaal Strafhof in Den Haag hebben nu ook een formeel onderzoek ingesteld naar de situatie in de regio Darfur in het westen van Sudan. Dat meldden bronnen rond het hof op zondag. De woordvoerder van hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo wilde zondag nog geen commentaar geven op de berichten.

De openbare aanklagers zouden zich gaan richten op beschuldigingen van moord, verkrachting en plundering door Arabische milities. Het VN-hof heeft 51 verdachten op het oog,aldus de bronnen. In Darfur speelt zich de grootste humanitaire crisis van dit moment af. Arabische milities hebben daar tienduizenden burgers gedood. Zo'n twee miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. De regering van Sudan is enkele malen beschuldigd voor het geven van steun aan de Arabische milities,wat zij zelf ontkennen.

De Verenigde Staten gaven in de Veiligheidsraad enige tijd geleden al toestemming voor een verkennend onderzoek van het Strafhof naar de situatie in Darfur. Dat was erg opvallend, omdat de VS zelf het Strafhof weigeren te erkennen.

Bronnen[bewerken]