Flynn bekent liegen over contact met Rusland

Uit Wikinieuws

2 december 2017 

Michael Flynn, die zeer nauw betrokken was bij de verkiezingscampagne van de huidige president Donald Trump en tijdens de eerste dagen van diens presidentschap nationaal veiligheidsadviseur was voordat hij na 25 dagen werd ontslagen, moet voor de rechter verschijnen, formeel omdat hij tegenover de FBI heeft gelogen over zijn contact met Rusland. Flynn heeft nu opgebiecht dat hij hierover niet de waarheid heeft verteld. Hij heeft zijn volledige medewerking toegezegd aan de speciaal aanklager, Robert Mueller. Eerder was al bekend dat Flynn hierover had gelogen tegenover vice-president Mike Pence. Dit was ook de reden voor zijn ontslag als veiligheidsadviseur na enkele weken.

Flynn is een van de hoofdverdachten in het lopende onderzoek naar Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar. De kwestie gaat meer in het bijzonder om het contact dat er blijkt te zijn geweest tussen Flynn en de (inmiddels ontslagen) Russische ambassadeur Kislyak. Dit laatste heeft ten eerste te maken met sancties die president Barack Obama op 28 december 2016 afkondigde tegen Rusland, omdat Rusland de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou hebben beïnvloed. Kislyak moet er vervolgens tegenover Flynn mee hebben ingestemd dat Rusland mild op de sancties zou reageren. Op 30 december liet Rusland officieel weten de sancties niet te vergelden. Tegenover de FBI ontkende Flynn destijds dat hij Kislyak had gevraagd een milde reactie van de kant van Rusland te regelen. Nog een ander punt is een resolutie over Israël die de VN-Veiligheidsraad zou gaan aannemen. Flynn moet Kislyak hebben gevraagd de stemming hierover te vertragen of tegen de resolutie te stemmen. Ook dit ontkende Flynn eerder tegenover de FBI.

Onduidelijk is nog wie Flynn opdracht heeft gegeven om contact te zoeken met Rusland. Het gaat volgens de aanklacht om een senior official. Volgens sommige bronnen zou het de huidige president Trump zelf zijn geweest. Anderen noemen Jared Kushner, de schoonzoon van de president.

Bronnen[bewerken]