Naar inhoud springen

Fipronilcrisis: nog altijd verkoopverbod voor 84% van getroffen bedrijven

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

18 oktober 2017 

Fipronilcrisis: nog altijd verkoopverbod voor 84% van getroffen bedrijven

Het middel fipronil blijkt een stuk lastiger dan gedacht te verwijderen uit de besmette stallen. Van de 361 getroffen pluimveebedrijven in Nederland, draaien er slechts 58 inmiddels weer volledig; van de overige 84% zijn de stallen nog altijd geheel of gedeeltelijk geblokkeerd door de NVWA. De economische schade voor de sector blijft dus verder toenemen. Boeren die hun stallen geruimd hebben, lopen bovendien de kans dat hun nieuwe kippen alsnog worden afgekeurd.

Het blijkt noodzakelijk te zijn om de stallen tientallen keren te reinigen, omdat de fipronilwaarde bij de eerste keer reinigen weliswaar snel daalt, maar vervolgens bijna niet naar nul te krijgen is. Zolang er ook maar iets van fipronil in de stal aanwezig blijft, blijft dit in de kippen en hierdoor ook in kippenmest en eieren terechtkomen. Eerder werd aangenomen dat een of enkele keren reinigen voldoende zou zijn om alle fipronil weg te krijgen. Waterstofperoxide in combinatie met soda is een effectief reinigingsmiddel, maar mag niet worden gebruikt in stallen met veel kippen omdat het zorgt voor ademhalingsproblemen.

Inmiddels zijn er acties gestart om boeren die hun stallen niet zelf schoon krijgen te helpen, bijvoorbeeld op boenenbijdeboeren.nl.

Bronnen[bewerken]