Naar inhoud springen

Financial Times bekroont Gents advocatenkantoor met een Innovative Lawyer Award

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

15 oktober 2017 

Het Gentse advocatenkantoor De Groote - De Man heeft een European Innovative Lawyer Award in de wacht gesleept, een prestigieuze prijs die jaarlijks door de Financial Times wordt toegekend. Het kantoor kreeg de prijs voor de opzet van 'Unpaid', een automatisch schuldvorderingsplatform dat dure advocaatkosten moet terugdringen bij het innen van vorderingen.

Unpaid speelt in op een wetswijziging van minister Koen Geens van Justitie waardoor onbetwiste facturen nu onder de administratieve procedure vallen. Het doel is tweeledig, namelijk dat rechtbanken ontlast worden en de procedure voor bedrijven versneld wordt.

Via Unpaid vullen bedrijven hun facturen zonder rechtbankbezoek online in. Door het gehele proces te automatiseren komt een vonnis direct bij de gerechtsdeurwaarder te liggen. De nieuwe incasseringsmethode zal de kosten aanzienlijk drukken. Het tarief van advocaten die bij dit proces betrokken zijn, is minimaal 125 euro per uur. Daar blijft nu een factuur van Unpaid van 40 euro per dossier van over.

Quote begin
Het betalen van een duur uurloon voor taken die ook door een computer uitgevoerd kunnen worden, is niet meer van deze tijd.

— Jeroen De Man
Quote einde

De Groote - De Man kwam ook al eerder met gerenoveerde systemen, zoals Happy Flights die voor reizigers in de luchtvaart vereenvoudigd schadevergoedingen opeist. Daarnaast werkt het nog aan een chatbox die door middel van kunstmatige intelligentie juridisch advies kan geven.

Bronnen[bewerken]