Facebook blokkeert nieuwsfeeds voor Australische gebruikers

Uit Wikinieuws

18 februari 2021 
Gebruikers van Facebook in Australië krijgen sinds vandaag geen nieuwsfeeds meer te zien op hun Facebookpagina en kunnen deze ook niet meer delen. Australische nieuwsmedia zoals The Australian en de Sydney Morning Herald kunnen geen nieuws meer delen via Facebook. De impact hiervan is aanzienlijk, aangezien maandelijks zo'n 17 miljoen Australiërs Facebook bezoeken.

De aanleiding voor Facebook om over te gaan tot deze blokkeeractie is een geschil met de Australische overheid. De onenigheid betreft een nieuwe voorgestelde Australische mediawet waardoor grote techplatforms als Facebook en Google moeten gaan betalen aan de uitgevers van nieuwsberichten. De Australische overheid meent dat er in de huidige situatie sprake is van een "onevenwichtige machtsbalans" tussen de techplatforms en nieuwsmedia. Om deze balans te herstellen zouden er vergoedingen richting de nieuwsmedia moeten komen voor o.a. linkjes in Facebook naar nieuwssites en zoekresultaten in Google.

Volgens de Australische minister van Financiën Josh Frydenberg gooit Facebook met de actie van vandaag zijn reputatie in Australië te grabbel.

Google krijgt te maken met dezelfde nieuwe Australische wet en heeft zich net als Facebook hiertegen verzet, maar anders dan Facebook lijkt Google wel bereid om zich te schikken. Google is in overleg met uitgevers, in een poging om tot een deal te komen.

Bronnen[bewerken]