Naar inhoud springen

Facebook blokkeert gebruikers met korte achternaam

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.
anti-Facebooklogo

9 juli 2012 

De afgelopen tijd blokkeert Facebook, in het kader van de campagne 'Echte mensen, echte namen', profielen van mensen met een korte achternaam omdat het bedrijf twijfelt over de echtheid van de achternamen. Achternamen van 3 of minder tekens kunnen nu als verdacht worden aangemerkt, waarop het profiel wordt geblokkeerd. De personen moeten een kopie van hun paspoort opsturen om opnieuw toegang te verkrijgen. Wie identificatie weigert, wordt definitief afgesloten.

Facebook hanteert al jaren een beleid waarbij gebruikers hun echte naam moeten invullen. Het bedrijf voert automatische controles uit, waarbij wel eens 'per ongeluk' een persoon wordt geblokkeerd die wel een echte naam gebruikt.

Gebruikers

'Waanzin', reageert een Facebookgebruiker onder de naam KaatjeE. 'Ik zit al vijftien jaar op internet en drie jaar op Facebook. Ik heb nog nooit een gevoel gehad met mijn achternaam, behalve een slechte. Bovendien vind ik het onveilig om mijn volledige naam te gebruiken op internet. Het was ook nooit een probleem. Tot afgelopen vrijdag, toen mijn account werd afgesloten.' Volgens een woordvoerder van Facebook, Damaris Beems, hanteert Facebook 'nu eenmaal' het beleid van 'echte mensen, echte namen. Het is juist uit 'veiligheidsoverwegingen' dat dit beleid er is', beweert Beems. 'Tijdens controlechecks die automatisch worden gedraaid, kan het gebeuren dat het systeem een onechte naam vermoedt en daarop het gebruikersprofiel blokkeert'.

De controlechecks treffen sinds begin juli niet alleen overduidelijke schuilnamen, maar ook Facebookgebruikers met achternamen als Fu, Ab, Eg of Li krijgen het verzoek hun echte naam in te voeren. 'Afgelopen vrijdag kon ik opeens niet meer inloggen', zo merkte Sem Eg. 'Vanwege het namenbeleid van Facebook moest ik mijn echte naam invoeren. Eg is mijn echte naam. Toegang tot mijn account krijg ik alleen door een kopie van mijn paspoort op te sturen'. Sem ziet daar weinig kwaad in, want behalve naam en afgiftedatum had hij alle gegevens afgeplakt. Dan nog vraagt hij zich af of de id-controle zijn doel wel bereikt. Zijn broer Pieter Eg had hetzelfde probleem. Hij stelde daarom gewoon een andere, verzonnen achternaam in. Daarmee kwam hij wel op zijn profiel. Ook KaatE ontweek op die manier de id-controle, anders was ze volgens haar gestopt met Facebook.

Kritiek

Voorstelbaar, aldus socialemediastrategeeg Remco Janssen. 'Dit is de zoveelste stomme zet van Facebook om gebruikers te frustreren. Eerst stonden ze stiekem privégegevens af aan adverteerders, daarna kwam de beursgang, waardoor adverteerders worden afgeknepen en gebruikers nu in een 'advertentiefuik' zwemmen, maar het vragen om een paspoort vind ik ronduit bezopen'. Ook Axel Arnbak, internetjurist van de Universiteit van Amsterdam is tegenstander. 'Het is onveilig om een kopie van je paspoort naar de VS te sturen. Het eigenruimtebeleid is daar heel anders en paspoortgegevens kunnen misbruikt worden'. Volgens Arnbak ontfutselt Facebook steeds meer gegevens van gebruikers, 'die zijn allemaal naar Facebook gelokt met andere beloften dan nu waargemaakt worden'.

Volgens Ot van Baalen van Bits of Freedom, voor wie anonimiteit op internet een grondrecht is, toont de paspoortkwestie opnieuw dat het eigenruimteprobleem bij Facebook structureel is. 'Facebook is een dienst waarop je gewoon niet kunt vertrouwen'. Artiesten, bedrijven en merken, die geen achternaam kunnen gebruiken, kunnen op Facebook een fanpagina maken.

Antwoord

Woordvoerder Beems weigert antwoord te geven op de vraag of Facebook valse namen accepteert van politieke dissidenten of slachtoffers van belaging. Naar aanleiding van alle klachten heeft Facebook zelf tien tipsv opgesteld om veiliger te 'Facebooken'. Daarnaast wil ook Twitter haat-tweets aanpakken, maar wil geen pseudoniemen weren, omdat het in veel landen noodzaak is om een pseudoniem te gebruiken.

Bronnen

[bewerken]