Naar inhoud springen

Fabrikanten willen elektrische auto gaan produceren

Uit Wikinieuws

7 juni 2008 

Lithium-ion-accu

Een aantal grote autofabrikanten zijn van plan binnen enkele jaren auto's op de markt te brengen die rijden op oplaadbare batterijen. De hoge brandstofprijzen zorgen ervoor dat er vraag is naar zuiniger auto's en bovendien wordt in steeds meer landen de uitstoot van CO2 door benzine- en dieselaangedreven auto's belast.

General Motors (GM), Nissan en Volkswagen zijn joint-ventures aangegaan met producenten van batterijen. Het gaat hier om lithium-ionbatterijen, die ook in mobieltjes en laptops worden gebruikt. De drie autofabrikanten willen hun eerste elektrische auto's in 2010 gereed hebben. De auto van GM gaat Chevy Volt heten, een middenklasse-wagen die 65 kilometer op de batterijen kan rijden; daarna wordt overgeschakeld op benzine, waarbij de batterijen weer worden opgeladen.

GM maakte eerder deze week al bekend vier van de eigen fabrieken waar SUV's en pick-up trucks worden gemaakt te sluiten, omdat er minder vraag is naar deze auto's met hun hoge brandstofverbruik. Ook overweegt GM om de productie van de Hummer helemaal te staken.

Bronnen

[bewerken]