F-35 landt voor het eerst in België

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
F-35A - 130516-F-XL333-450 (cropped).jpg

7 september 2018 

Vandaag landde voor het eerst een F-35 op Belgische bodem. Dit type vliegtuig is een van de grootste kanshebbers om de F-16 op te volgen, naast de Franse Rafale. De Fransen dienden echter geen offerte in en lijken daarmee de kans te hebben verspeeld. Het gaat om een F-35 van de Italiaanse luchtmacht. Andere Europese landen die dit toestel kochten zijn Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Noorwegen.

De F-35 is geland op de Vliegbasis Kleine-Brogel in de provincie Limburg waar dit weekend de Belgische luchtmachtdagen worden gehouden. De F-35 zal alleen op de basis en niet in de lucht te zien zijn.

De F-35 is voortgekomen uit het Amerikaanse Joint Strike Fighter-programma en wordt door de fabrikant Lockheed een gevechtsvliegtuig uit de vijfde generatie genoemd. Het vliegtuig bestaat al twintig jaar en de ontwikkeling is problematisch geweest. Door het stealth-ontwerp en de speciale verflaag is het minder goed te zien op radars. Het beschikt over een zeer geavanceerde cockpit met veel computerkracht.

Er zijn drie varianten van het toestel: de meest verkochte is de eenmotorige F-35A die veel op een F-16 lijkt. Voor België en Nederland, die militair veel samenwerken, gaat het om dit type. De F-35B en F-35C kunnen vanaf vliegdekschepen vliegen. Het B-type is bedoeld voor korte landingsbanen en kan bijna verticaal landen en het C-type is steviger gebouwd en heeft een haak om aan boord van een schip te kunnen remmen.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?