F-35 landt voor het eerst in België

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

7 september 2018 

Vandaag landde voor het eerst een F-35 op Belgische bodem. Dit type vliegtuig is een van de grootste kanshebbers om de F-16 op te volgen, naast de Franse Rafale. De Fransen dienden echter geen offerte in en lijken daarmee de kans te hebben verspeeld. Het gaat om een F-35 van de Italiaanse luchtmacht. Andere Europese landen die dit toestel kochten zijn Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Noorwegen.

De F-35 is geland op de Vliegbasis Kleine-Brogel in de provincie Limburg waar dit weekend de Belgische luchtmachtdagen worden gehouden. De F-35 zal alleen op de basis en niet in de lucht te zien zijn.

De F-35 is voortgekomen uit het Amerikaanse Joint Strike Fighter-programma en wordt door de fabrikant Lockheed een gevechtsvliegtuig uit de vijfde generatie genoemd. Het vliegtuig bestaat al twintig jaar en de ontwikkeling is problematisch geweest. Door het stealth-ontwerp en de speciale verflaag is het minder goed te zien op radars. Het beschikt over een zeer geavanceerde cockpit met veel computerkracht.

Er zijn drie varianten van het toestel: de meest verkochte is de eenmotorige F-35A die veel op een F-16 lijkt. Voor België en Nederland, die militair veel samenwerken, gaat het om dit type. De F-35B en F-35C kunnen vanaf vliegdekschepen vliegen. Het B-type is bedoeld voor korte landingsbanen en kan bijna verticaal landen en het C-type is steviger gebouwd en heeft een haak om aan boord van een schip te kunnen remmen.

25 oktober 2018 

België kiest definitief voor de F-35

België heeft definitief gekozen voor de F35 als gevechtsvliegtuig voor de toekomst. Het gaat om een investering van 3,8 miljard euro, terwijl er een omzet van 3,7 miljard euro tegenover zou kunnen staan aan tegenprestaties.[1]
Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?