Naar inhoud springen

Extra lange boekenbeurs maar toch minder volk

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

8 november 2017 

Extra lange boekenbeurs maar toch minder volk

De Boekenbeurs ging dit voor de 81ste keer weer door in Antwerpen. Dit jaar duurt de beurs wat langer die traditioneel in de herfstvakantie doorgaat. Ook donderdag, vrijdag en het volledige weekend kunnen bezoekers tussen boeken snuffelen. Op de beurs staan standen van uitgeverijen en boekhandels, en er worden lezingen en workshops gegeven. Lezers kunnen er hun favoriete auteur ontmoeten en een handtekening bemachtigen.

Al oogst de Boekenbeurs dit jaar wel forse kritiek, auteur Pieter Aspe vind de toegangsprijs van 10 euro te duur. Dat was ook te merken op dinsdagnamiddag 31 oktober op de stand van Aspe, die maar al te vaak er werkloos bij zat. "Het is een schande dat mensen 10 euro moeten betalen om een boekenwinkel binnen te gaan. Ik denk dat dat een van de redenen is dat het aantal bezoekers elk jaar daalt". Organisator Boek.be reageerde op de kritiek dat er kosten zijn aan personeel, promotie en huur van exporuimte: "Tarieven verlagen is niet haalbaar, dan kunnen we de organisatie niet zo goed maken als ze nu is", zegt Greet Spaepen. Daarmee neemt Aspe geen genoegen: "De uitgevers betalen een fortuin om een stand te hebben". Als Boek.be zijn prijzen volgend jaar niet verlaagt dreigt de auteur van de bestsellers van 'Pieter Van In' niet meer af te komen naar de Boekenbeurs.

De hoge prijzen van de organisatie situeren zich niet enkel in de toegangsprijs: ook rugzakken en schoudertassen zijn om een onverklaarbare reden verboden mee te nemen, die moeten worden gedeponeerd in kluisjes waar nog eens €2,5 voor moet worden betaald. Wie niet met al zijn boeken in de hand wil zeulen moet noodgedwongen een boekenzak ter waarde van €1 aanschaffen. Een bezoek aan het toilet kost 50 cent, en ook de vestiaire is betalend. De eetstandjes op de beurs zijn ook niet al te goedkoop. Bezoekers klagen daarover op sociale media.

In de herfstvakantie brachten 91 000 mensen een bezoekje aan de boekenbeurs, het jaar voordien waren dat er 9000 meer.

Impressie

[bewerken]


Gerelateerd

[bewerken]

Bronnen

[bewerken]