Explosie in station Brussel-Centraal: man die aanslag wilde plegen doodgeschoten

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

20 juni 2017 

Explosie in station Brussel-Centraal: man die aanslag wilde plegen doodgeschoten

In Brussel-Centraal heeft rond 21 uur een kleine explosie plaatsgevonden. Het betreft een poging tot een terroristische aanslag. De dader is doodgeschoten door patrouillerende militairen in het station. De man zou 'Allahoe akbar' hebben geroepen. Er zijn afgezien van de dader geen dodelijke slachtoffers, ook raakte er niemand gewond bij de explosie.

Een NMBS-medewerker kon het tafereel zien gebeuren: "Een man van rond de 30 jaar met getaande huid deed een trolley ontploffen in de onderdoorgang. Vervolgens is hij met kabels die onder zijn hemd waren bevestigd, richting sporen gewandeld."

Volgens het parket van Brussel had de man een tas bij zich, met daarin een spijkerbom en kleine gasflessen. Hij mengde zich tussen een groep mensen in het station. De bom in de tas veroorzaakte kleine ontploffing en brandde vervolgens uit, maar een echte explosie bleef uit. Nochtans, wanneer de bom tot ontploffing zou zijn gebracht had er veel schade kunnen worden aangericht. De man beslist na zijn mislukte aanslag achter een stationschef naar de sporen te lopen, daarop bedenkt hij zich en keert terug naar de stationshal. De man loopt op een militair af en roept "Allahu Akbar", de militair schiet hem vervolgens meerdere keren neer waarna de dader komt te overlijden.

Het drukke treinverkeer op de noord- zuidas werd onmiddellijk onderbroken. Naast Brussel-Centraal is ook het onderliggende metrostation gesloten, lijn 1 en 5 rijden niet tussen halte Park en Brouckère. Treinreizigers kunnen hun reisweg naar het centrum gratis verderzetten met de metro. Omstreeks 8 uur in de morgen is het treinverkeer opnieuw genormaliseerd.

Het federaal parket heeft vanavond over het gebeurde een persconferentie gehouden.

Update 21 juni 2017 

De dader die is omgekomen is de 36-jarige Oussama Zariouh, een Marokkaan die in Molenbeek woonde. Hij was al eens in aanraking gekomen met justitie, maar dat betrof een zedendelict.

Update 13 juli 2017 

Terreurgroep IS eist de mislukte aanslag op. Dat valt op te maken uit IS-magazine Rumiyah. Oussama Zariouh wordt daar als "gevallen soldaat van het kalifaat" vermeld.

Bronnen[bewerken]