Naar inhoud springen

Examens gelijk en tegelijkertijd in Nederland en de Cariben

Uit Wikinieuws

17 mei 2018 

De examenweken zijn in het gehele koninkrijk begonnen en een deel van de examens is zowel in Nederland als in Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de drie bijzondere gemeenten in Caribisch Nederland gelijk. Om te voorkomen dat de vragen uit de examens in Nederland doorgespeeld worden naar de Caribische eilanden, worden de examens in Europa 's middags (13:30) en in de Cariben 's morgens (7:30) afgenomen. Ondanks het tijdsverschil van zes uur kunnen dan toch tegelijkertijd gelijke examens worden afgenomen.

Het gaat dan om vakken als Engels, Frans, economie en wiskunde. Er zijn wel andere examens geschreven voor vakken die speciaal voor de betreffende regio gelden, zoals benedenwinds het Papiaments en Spaans, talen die lokaal of in de regio worden gesproken, of examens die vooral betrekking hebben op de eilanden.

Doordat het Nederlands niet altijd de moedertaal is, is het slagingspercentage voor dat vak in sommige gevallen wel 15% lager dan in Europees Nederland. Daarbij kunnen leerlingen geen eindexamen Nederlands meer op Curaçao maken omdat dit eiland sinds 2010 een autonoom land binnen het koninkrijk is. Om deze leerlingen over te vliegen naar Bonaire, is een budget van tonnen uitgetrokken door verschillende Nederlandse overheden. Leerlingen uit het Caribische gebied moeten aan Nederlandse exameneisen voldoen als ze willen doorstuderen in Nederland.

Bronnen[bewerken]