Naar inhoud springen

Ex-minister Curaçao veroordeeld voor moord: 28 jaar cel

Uit Wikinieuws
George Jamaloodin in 2014

17 augustus 2019 

Curaçaos oud-minister voor Financiën, George Jamaloodin, is veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf. De rechter acht bewezen dat hij de opdracht heeft gegeven voor de moord in 2013 op Helmin Wiels. Wiels was een populair politicus en leider van Pueblo Soberano. Jamaloodin werd ook veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de kinderen van Wiels. Het motief voor de moord is vermoedelijk Wiels' politieke bemoeienis met de gokwereld op Curaçao en Sint Maarten.

De zaak is hiermee nog niet afgedaan. De zaak loopt over verschillende schijven, waarbij er ook bij Jamaloodin van uit wordt gegaan dat hij slechts een loopjongen was die de opdracht verdergeleidde. De werkelijke opdrachtgever wordt in de gokwereld gezocht. Het OM ziet Jamaloodins halfbroer, loterijkoning Robbie dos Santos, als hoofdverdachte.

De werkelijke uitvoerders van de moord waren drie leden van een bende die gewapende overvallen pleegden en in drugs handelden. Twee zijn niet meer in leven en de derde is veroordeeld tot levenslang. Hij zit in Nederland omdat zijn veiligheid op Curaçao niet gewaarborgd kon worden.

Daarnaast werd Burney Nini Fonseca veroordeeld tot een gevangenisstraf van 26 jaar. Ook hij is naar Nederland verplaatst. Hij is de logistieke man in de zaak en regelde de wapens en het geld om de moord uit te kunnen voeren.

De zaak van Jamaloodin is in eerste aanleg waardoor hoger beroep mogelijk is. Jamaloodin zegt onschuldig te zijn. Voorafgaand aan zijn zaak verbleef hij in Venezuela en werd hij na een langdurige uitleveringsprocedure overgedragen aan Justitie.

Bronnen[bewerken]