Naar inhoud springen

Evacuaties in Eindhoven na zoutzuurlek

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

1 augustus 2006 

Evacuaties in Eindhoven na zoutzuurlek

In Eindhoven wordt een onbekend aantal personen geëvacueerd na een "groot zoutzuurlek", dat meldt de brandweer. Volgens een politiewoordvoerder kan het zoutzuur "levensbedreigend" zijn voor de directe omgeving.

Even na elf uur ontstond het lek in het SFS gebouw aan de Glaslaan in Eindhoven, op het bedrijventerrein van Philips. Direct daarop is het pand ontruimd. Rond kwart voor twaalf zijn ook straten in de omgeving op last van de brandweer geëvacueerd.

Rond 12.00 uur is het lek aan de Glaslaan in Eindhoven opgespoord en het wordt momenteel gerepareerd. De brandweer is het ontsnapte zoutzuur momenteel aan het besproeien met zogenoemd pi-carbonaat. Dit gaat naar verwachting nog zeker een uur duren. Pi-carbonaat neutraliseert de bijtende, schadelijke werking van zoutzuur.

Het kan volgens de brandweer 'nog wel even duren' voordat de werknemers eenmaal terug kunnen naar het pand. Omroep Brabant meldt dat er zo'n 350 liter zoutzuur is vrijgekomen. De situatie is onder controle maar nog niet stabiel, aldus de brandweer.

Brandweer, politie en ambulancediensten zijn fors uitgerukt en het gebied is afgezet. Tientallen voertuigen zijn ter plaatsen, waaronder speciale meetwagens voor gevaarlijke stoffen, aangestuurd door de regionaal officier gevaarlijke stoffen, tankautospuiten, ambulances, en politievoertuigen. De Callamiteitendienst Milleu is ook ingeschakeld door de brandweer.

De brandweer is gehuld in speciale pakken bezig met een verkenning van het terrein. Zover bekend zijn er geen gewonden, wel staan ambulancediensten paraat voor opvang van eventuele slachtoffers.

Eerder vanochtend was er ook een alarm bij Philips Medical Systems in Best.

Bronnen[bewerken]