Eurovisiesongfestival 2020 naar Rotterdam

Uit Wikinieuws

30 augustus 2019 

Het is eindelijk bekend waar de volgende editie van het Eurovisiesongfestival, dat deze keer in Nederland wordt georganiseerd, zal plaatsvinden: in Rotterdam Ahoy. Rond het middaguur werd dit officieel bekendgemaakt. Feitelijk is het overigens niet helemaal nieuws meer, doordat het eergisteren per ongeluk te vroeg op de officiële site van het Eurovisiesongfestival (eurovision.tv) werd geplaatst. Het bericht werd daarna snel weer verwijderd, maar was toen al overal uitgelekt.

Rotterdam heeft het daarmee gewonnen van Maastricht, sinds half juli de enige andere stad die nog voor het evenement in de race was. Het feit dat Maastricht in allerlei opzichten nauw verweven is met de Europese geschiedenis en eenwording, is aangevoerd als argument om het Eurovisiesongfestival naar Maastricht te halen. Ook is het MECC Maastricht qua ruimte groter dan Ahoy. Voor Rotterdam pleitte het sterk internationale karakter dat de stad heeft met zijn haven. Uiteindelijk is Ahoy als locatie geschikter bevonden, onder meer vanwege de grotere draagcapaciteit van het plafond. MECC-directeur Rob van de Wiel reageert teleurgesteld, maar zegt er meteen bij: "We kwamen om te winnen en we gaan een keer winnen. Het heeft enorm veel opgeleverd."

De halve finales zullen plaatsvinden op dinsdag 12 mei en donderdag 14 mei, de finale op 16 mei. Op de dag van de tweede halve finale zal er tevens aandacht zijn voor het bombardement op Rotterdam, dat dan precies 80 jaar geleden is. Er is anderzijds nog niets bekend over bijv. de ticketprijzen, wie de presentatoren zullen zijn en waar het "Eurovision-dorp" zal worden opgezet.

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb heeft vanaf zijn vakantie-adres ook al gereageerd. Hij zegt zeer verheugd te zijn en spoort wethouder Kasmi en diens team aan om nu zo snel mogelijk te beginnen met de voorbereidingen voor het festival. Er moet nog veel gebeuren aangezien het voor het organiseren van een dergelijk grootschalig evenement vrij kort dag is. Er zal een bedrag van 25 à 30 miljoen euro gemoeid zijn. Een klein deel hiervan is al toegezegd, hoeveel is niet bekend. De provincie legt zelf 1 miljoen bij.

Bronnen[bewerken]