Naar inhoud springen

Europese steun voor Franse Saint Martin, onzeker voor Nederlandse Sint Maarten

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

12 september 2017 

Europese steun voor Franse Saint-Martin, onzeker voor Nederlandse Sint Maarten

Saint Martin, het Franse deel van het eiland, maakt deel uit van Frankrijk als land en kan daarom rekenen op steun van de Europese Unie, namelijk nu al 2 miljoen euro vanwege de schade die werd veroorzaakt door de orkaan Irma. Het is nog maar de vraag of Sint Maarten, ofwel het Nederlandse deel van het eiland, ook steun krijgt vanuit Europa. Sint Maarten is sinds 2010 op eigen wil onafhankelijk geworden. De vraag is nu of Nederland of het Koninkrijk Nederland bij een natuurramp steun kan verwachten van de Europese Unie.

Het gaat bij de subsidies voor wederopbouw om grote bedragen. Italië heeft van Europa bijvoorbeeld 1 miljard aan subsidies ontvangen voor de wederopbouw na aardbevingen.

13 september 2017 

Debat in Europarlement

Voorzitter Antonio Tajani heeft in het Europarlement ervoor gepleit dat Sint Maarten evenveel steun krijgt als Saint Martin. De Nederlandse Europarlementariërs waren goed vertegenwoordigd tijdens de zitting en hebben hier ook op aangedrongen bij de Europese Commissie. Ook minister Bert Koenders roept de commissie op om "flexibel en pragmatisch" met de regels om te springen.

Quote begin
Ik vind dat we deze burgers, die mogen stemmen bij de Europese verkiezingen en dezelfde vernielingen hebben ondergaan als hun Franse buren, moeten helpen

— Antonio Tajani, voorzitter van het Europarlement
Quote einde

13 oktober 2017 

Toch gelijke steun voor Nederlandse en Franse deel

Er komt toch gelijke steun voor beide delen van Sint Maarten. De Europese Commissie is bereid Europese fondsen over beide gebiedsdelen te verdelen. Dit staat in een brief die de voorzitter van de EC, Jean-Claude Juncker aan het Europese Parlement heeft gestuurd. Volgens Juncker moeten beide delen op gelijkwaardig niveau worden gesteund. Doordat het parlement dit zelf al eerder concludeerde, is de Europese steun voor het Nederlandse deel vrijwel rond.

Bronnen

[bewerken]