Naar inhoud springen

Europese Commissie stelt afschaffen systeem van winter- en zomertijd voor

Uit Wikinieuws

31 augustus 2018 

De Europese Commissie heeft vandaag een voorstel ingediend om het verschil tussen zomer- en wintertijd, dus het systeem van twee keer per jaar de klok een uur vooruit resp. een uur terug zetten, af te schaffen. In plaats daarvan zou het hele jaar door dezelfde tijd moeten gaan gelden. EC-voorzitter Jean-Claude Juncker zei vanmorgen, nog voordat de commissie het voorstel officieel bekend maakte: "De mensen willen het, dus we gaan het doen".

Het voorstel van de EC is een reactie op een door 5 miljoen Europeanen − bijna alleen Duitsers − ingevulde enquête, die hiermee feitelijk een soort van referendum lijkt te zijn. Ruim 80% van degenen die de enquête invulden is voorstander van afschaffing van het twee keer per jaar vooruit- en terugzetten van de klok. Een meerderheid van hen zou daarbij de zomertijd als de nieuwe standaard willen. In de praktijk zou dit laatste betekenen dat het in de winter 's ochtends heel lang donker blijft; zo zou het in De Bilt met de zomertijd als standaard omstreeks de kortste dag pas tegen 9:45 's ochtends licht zijn. Overigens is historisch gezien niet de zomertijd, maar juist de wintertijd (ofwel standaardtijd) de oorspronkelijke tijd. Individuele landen zouden volgens de commissie straks zelf mogen beslissen of ze de zomer- of de wintertijd als standaard willen.

Volgens veel wetenschappers (chronobiologen) is met name het vooruit zetten van de klok in het voorjaar slecht voor het natuurlijke slaapritme. Het zou ook andere gezondheidsproblemen en depressie in de hand werken.

Bronnen[bewerken]

Gerelateerd[bewerken]