Europees Parlement stemt voor totaalverbod op pulsvissen

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

16 januari 2018 

Ecomare - visserijtechniek sumwing pulskor (sumwing-met-puls02-pl).jpg

Europees Parlement stemt voor totaalverbod op pulsvissen

Een meerderheid binnen het Europees Parlement heeft vandaag in Straatsburg ingestemd met een algeheel verbod op het pulsvissen. Bij deze nog vrij nieuwe techniek wordt een sleepnet over de zeebodem gesleept waarbij er tevens gebruik wordt gemaakt van elektrische schokken. Voor met name Nederlandse vissers betekent dit verbod een strop van miljoenen, omdat zij de laatste jaren hun apparatuur juist volledig hebben afgestemd op het pulsvissen.

De laatste tijd hebben met name Franse vissers sterk aangedrongen op een verbod op deze vismethode, omdat zij zelf haast niets meer vangen; alles voor de Franse kust wordt leeggevist door de Nederlandse pulskorvissers, zeggen zij. De Fransen vissen zelf nog op de meer traditionele manier, met behulp van zware kettingen die over de zeebodem slepen. Minister van Landbouw Carola Schouten noemt de beslissing van het EP "onbegrijpelijk" en wijst op de vele voordelen van het pulsvissen. Ze wil op korte termijn verder overleg over de kwestie.

Het is nog niet helemaal zeker of het ook daadwerkelijk tot een volledig verbod op het pulsvissen komt. Een sterke inperking lijkt hoe dan ook onafwendbaar. In theorie kan de Europese Commissie het verbod nog terugdraaien, maar die kans lijkt erg klein.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?