Naar inhoud springen

Europees Parlement start artikel 7-procedure tegen Hongarije

Uit Wikinieuws

12 september 2018 

Het Europees Parlement heeft vandaag gestemd voor het in gang zetten tegen Hongarije van een artikel 7 (en)-procedure, de zwaarst mogelijke strafmaatregel tegen een EU-lidstaat. 448 parlementariërs stemden voor de procedure, 197 tegen. Daarmee werd de vereiste tweederdemeerderheid ruim gehaald. De procedure kan er in het uiterste geval toe leiden dat Hongarije zijn stemrecht binnen de EU verliest, maar dit is nog allerminst zeker; hiervoor moeten alle overige lidstaten instemmen. De kans dat dat daadwerkelijk gebeurt lijkt niet groot.

Volgens het Europees Parlement zijn in Hongarije de democratie en de rechtsstaat inmiddels dusdanig uitgehold, dat de huidige maatregel gepast is. In het land worden kranten gecensureerd, politieke partijen wordt het voeren van campagnes onmogelijk gemaakt, universiteiten worden met sluiting bedreigd en het rechtssysteem wordt gemanipuleerd. Ook worden Europese subsidies misbruikt en lijken racisme en vreemdelingenhaat (onder meer ten aanzien van moslims) in het land steeds meer voet aan de grond te krijgen. De Nederlandse europarlementariër Judith Sargentini (van GroenLinks) legde gisteren in Straatsburg een rapport voor aan het Europees Parlement, waarin ze al deze misstanden aan de kaak stelde. Het rapport vormde de rechtstreekse aanleiding tot het besluit van het EP om over te gaan tot de huidige procedure.

De Hongaarse premier Victor Orbán vindt dat zijn land in plaats van gestraft juist moet worden geprezen, omdat het heeft "gestreden voor vrijheid en democratie". Europarlementariër Udo Bullmann (en) verweet Orbán aan het hoofd van de meest corrupte regering binnen de EU te staan. Niettemin kreeg Orbán ook steun binnen het parlement, onder meer van Poolse zijde. Hongarije heeft inmiddels al aangekondigd de beslissing van het EP aan te zullen vechten.

Eenzelfde procedure werd eerder door de Europese Commissie gestart tegen Polen. Deze procedure loopt nog.

Bronnen[bewerken]